Kreidlerblok ombouwen met  50cc Minarelli scootercilinder.

Sponsor van de scooteronderdelen door

 

 

 

   

  

 

Hans v Eck heeft de Kreidler-onderdelen voor dit project gedoneerd.

 

Klik op de plaatjes voor vergroting

 

Om te beginnen hebben we een blok nodig met smalle tap, een 4 of 5 bak. Cilinder en zuiger gedemonteerd, let ook even op de spoelpoorten. Dan hebben we een Minarelli vertikaal cilinder nodig en het membraam(huis) Cilinder moet natuurlijk onbeschadigd zijn.
Het hemd van de cilinder draaien we af van 51 naar 47mm. Om de cilinder op te spannen is een prop nodig. Het afdraaien kan beginnen. De afgedraaide cilinder.

Ook gelijk de voet even uit gevlakt.

De spoelpoorten zijn duidelijk anders van minarelli.

Met een beetje mazzel en goed meten past de cilinder op het blok. Het hemd van de Minarelli is langer dan van Kreidler waardoor de cilinder niet geheel in het blok zakt. Hier moeten dus vulplaten tussen en pakkingen, zie onderaan de pagina.
Vliegwiel voorzien van koelvin voor de koeling van de geforceerde cilinder. Met een plaatje PVC zorgen we er voor dat het vloeibaar aluminium niet in het blok loopt, Twee bouten in de tapgaten houden het plaatje op zijn plaats. Met wat boetseerklei maken we een dammetje zodat het vloeibaar aluminium niet wegloopt.
Tussen beide tapgaten moeten we de ruimte uitvullen. Let op, eerst het materiaal ruw maken anders hecht het vloeibaar aluminium niet niet.

Ook aan de binnenkant van het blok moet eea uitgevuld worden.

Zie onderaan voor gebruikt vul materiaal.

Ook hier weer wordt gebruik gemaakt van klei.
Zowel links als rechts uitvullen. Vul niet in één keer alles uit en maak ook niet teveel vloeibaar aluminium klaar. Goed laten uitharder voordat het vloeibaar aluminium bewerkbaar is. Hier moet ook aan beide zijde uitgevuld worden.
Als het vloeibaar aluminium hard is kan het makkelijk bewerkt worden. Zet met de pakkingmal de maten af wat weg gewerkt moet worden. Alles wat buiten de mal valt zal naderhand weer opgevuld moeten worden. Met een freesmachine of gewoon met een hand frees kotteren we de spoelpoorten groter.
Span het geheel wel goed in. Kotter rustig en bedeest de spoelpoorten naar de juiste maat. Zo zien de spoelpoorten er na bewerken uit. De zijkant is volledig uitgevuld met vloeibaar aluminium.
Links is duidelijk het vloeibaar aluminium te zien. De standaard zuiger kunnen we niet gebruiken, deze moet vervangen worden door één met een 12mm pen. Er is gekozen voor een Athena Peugeot AC 40mm pen 12mm en een vulring van 18mm naar 15mm in het small-end. Hier vast een paar plaatjes van een snelle Stage6 op het blok.
Idem Idem Zoals er al staat, maar helaas. Alle spruitstukken wijzen naar links terwijl er een rechtse nodig is.
Een 4mm messing plaat gaat als grondplaat dienen. Het oude handwerk komt goed van pas, veel zagen en vijlen.

Links is een 22mm spruitstuk, rechts een 28mm.

Het geheel wordt gesoldeerd met zilversoldeer.

Met wat knietjes of bochten maken we het spruitstuk op maat.
Wat een beetje verf al niet doet. Ziet eruit als of het zo uit de winkel komt. De plaat moet aan de binnenkant uitgekotterd worden voor de afmeting van de membraamplaat. De 28mm moet verder uitgekotterd worden dan een 22mm.
Wat staat die goed op dat blok. Ook de 28mm past perfect. De lip van het membraam zal nog verwijdert moeten worden.
22mm met bocht (!) op het blok om de hoek pas te maken. Voor de 28mm versie is een knietje (!) nodig. Let op dat er stromings bochten of knietjes gebruikt worden.

De ene bocht gaat in de andere bocht.

Er wordt geen gebruik gemaakt van extra stukjes pijp om de bochten aan elkaar te verbinden.

De kap van de geforceerde koeling gaat zo niet passen. Er zal een flink stuk uit geslepen moeten worden wil het gaan passen. De schermen passen zonder aanpassing. Voor de uitlaat zal een stukje weg gevijld moeten worden.
Bij de Minarelli kop zit de bougie niet op de plaats van een Kreidler kop. Het bougie gat zal dan ook iets naar onder uitgevijld moeten worden.

Voor de bevestiging van de kap nemen we de maten over van de tap einden.

Gebruik de voetpakking voor het overzetten van de maten.

Dmv 4 stuks M6x20mm afstands bussen houden we de kap op zijn plaats.
Na veel vijlen lijkt het spruitstuk onder de kap te gaan passen. Voor het 28mm spruitstuk zal aan de bovenkant nog een stukje weg gevijld moeten worden. Houdt een beetje ruimte rond de bocht ivm trilling, voor je het weet is de bocht door gesleten. De 22mm bocht (!) zorgt dat het spruitstuk over de bevestigingsbout langs gaat waarmee het blok vast zit op het frame.
De potloodlijn geeft aan wat nog weg moet voor de 28mm versie. Bocht (!) steek genoeg buiten het frame uit. Met een stukje 22mm pijp verlengen we tot waar de carburateur komt. Pijp inkorten tot de carburateur op zijn plaats zit.

Het eind resultaat.

Overtollige aansluitingen op de carburateur verwijdert.

Hier zit de carburateur nog teveel onder de beplating. Carburateur komt tegen de beplating en zal iets moeten zakken. Met wat knutselwerk een handschoke op de 17,5mm carburateur gemaakt.
Door de knop omhoog te trekken en  te draaien kan de choke open en dicht gezet worden. Helaas zit de benzineaansluiting aan de voorkant. Door het pijpje in te korten is de carburateur mooi op zijn plaats komen te zitten.
Carburateur staat netjes vrij van beplating en blok. Beplating is klaar om afgewerkt te worden (poedercoaten) en er kan aan de uitlaat begonnen worden.
  Gemonteerd onder de brommer

p1010627.jpg (108261 bytes)

p1010628.jpg (109918 bytes) p1010629.jpg (106468 bytes) P1010630.jpg (102790 bytes)
p1010674.jpg (100713 bytes) p1010679.jpg (95797 bytes) pP1010683.jpg P1010678.jpg (97289 bytes)
p1010681.jpg (96146 bytes) p1010675.jpg (99228 bytes) p1010676.jpg (98703 bytes)
Dyno resultaten
Voetpakking en vulplaat mal.

Vulmateriaal:

Permatex 84109 - 150 graden - 6 euro per 28 gram.

Bison - 80 graden(!) - 9 euro per 28 gram.

Weidlin C - 220 graden - 55 euro per 500 gram.

Weicon - 120 graden - 35 euro per 500 gram.

Loctite 3475 - 120 graden - 45 euro per 500 gram.

De tapeinden van de cilinder draaien we af naar 6mm en snijden op het uiteinde M6.

Alleen het stuk 8mm schroefdraad wat in het blok gaat laten we staan.

Als men niet in staat is om de tapeinden af te draaien kunnen de gaten in de kop en cilinder ook uit gefreesd worden.

Wel opletten dat de gaten meer naar binnen gefreesd dienen te worden !

De kruislinkse afstand tussen de tapeinden zijn bij Kreidler 62mm zijn en bij Minarelli 64mm.

 

De vulplaten zijn niet alleen om de ruimte tussen blok en cilinder op te vullen, maar ook om de zuiger op tijd te zetten.

Uit metingen blijkt dat een 3mm aluminium vulplaat en 2 normale dikke pakkingen de ruimte tussen blok en cilinder precies opvult.

Monteer de cilinder, incl vulplaat en de twee pakkingen, op het blok en kijk of de zuiger niet boven de cilinder uit komt. (LET OP, cilinder wel vastzetten met de trekmoeren.)

Als de zuiger in de onderste stand staat moet de uitlaatpoort geheel open staan.